Monday, 16 August 2010

Kuih lapis pelangi





Hahaha.... tercapai juga hasrat nak buat kuih lapis untuk buka puasa semalam... ni gara-gara skodeng dapur Hana laa nih... yang sebenarnya, ni la first time Emi buat kuih lapis... selalu kalu buat kuih, suka buat kuih-kuih pedas... yang manis2 ni jarang buat... sekali sekala jer buat... kalu kuih lapis ni pulak, mmg tak penah buat sebelum ni... beli selalu laa... huhuhu....

Bila Amalia tau ibu dia buat kuih lapis ni... terus dia kata, "yea!!! my favourite... tenkiu ibu!!" aduhai anak... tak sesia ibu berpanas mengadap periuk kukus... huhuhu....

Resepi kuih lapis ni dah masuk banyak rumah dah... kalu tak silap, susur galurnya dari rumah kak hanieliza. Emi sendiri amik dari dapur Hana yang telah mengskodeng dapur kak ummi... apapun, resepi ni ni mmg confirm jadi... worth a try... kat sini Emi copy n paste resepi untuk rujukan bersama... maybe ada sket yang Emi edit untuk lebih senang paham... mintak ampun ye sensei-sensei semua.... huhuhu....


Hasil potongan yang tak cukup smooth... gara2 tak sempat tunggu sejuk untuk potong...

Bahan-bahan: (loyang bulat 7 inci)
  • 2 cawan santan pekat - Emi ikut hana lebihkan 1/4cwn
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 2 sudu makan tepung beras
  • 2 sudu makan tepung kastad
  • 1 sudu teh garam
  • pewarna merah, hijau, kuning & ungu - ungu tadak!
Cara Menyediakan
  1. Gaulkan kesemua bahan di atas hingga sebati. Tapiskan. Kemudian bahagian adunan kepada 4 bahagian. (Emi blend jer adunan bagi halus, tak tapis pun... emi bahagi kepada 3 bahagian jer, I don't have purple, remember??)
  2. Masukkan pewarna merah, hujau dan kuning ke dalam setiap bahagian secara berasingan.
  3. Panaskan kukusan dan masukkan 1 senduk adunan merah ke dalam loyang dan kukus selama 5 minit.
  4. Kemudian lapiskan satu senduk adunan hijau dan kukus semula selama 5 minit juga.
  5. Diikuti dengan lapisan warna kuning (dan warna seterusnya, ikut la berapa banyak warna yang kita guna...huhuhu).
  6. Buatlah secara berselang seli hingga habis.
  7. Kukuslah hingga kuih masak. (adunan akhir sekali biarkan kukus selama 15 minit)

(Pesanan Kak Liza: Setiap kuih lapis dan talam yang menggunakan santan, hendaklah dijerang santan anggaran suam sebelum dituangkan ke dalam adunan)

Note: Pesan mak Emi pulak, setiap kuih yang masak guna pengukus, alas @ ikat tutup periuk pengukus dengan kain untuk elak air menitik atas permukaan kuih.

1 comment:

undrgnd said...

oooo..
ade blog rupenye.kehkeh

kpd pembaca2 blog nie..baekla korg try masakan pemilik blog nie..PERGHH!!!

Post a Comment