Monday, 9 August 2010

Banana Crumb Muffins

Hari ni En. Hubby ada welcome party pukul 7 p.m. kat lab meraikan ahli lab yang baru... so, apa lagi... projek muffin la jawabnya untuk dia bawak supaya nanti ada jugak la benda yang dia boleh makan... yelah, member lab dia yang lain semuanya nihonjin & non-muslim... tapi biasanya diorang ada jugak la sediakan makanan yang kita boleh makan... paling kurang pun, sushi la kan.... huhuhu...

Anyway, hari ni buat muffin guna recipe kat allrecipe. Memandangkan kat rumah cuma ada pisang, so Banana Crumb Muffins ni la yang jadi pilihan. Resepi boleh amik kat link allrecipe atas tu ye...


Tadaaa...... inilah hasilnya.... jenuh nak menahan anak dara kecik tu dari makan dulu... lepas dah siap pack muffin tu dalam bekas untuk ayahnya bawak, baru la dia dapat makan... huhuhu.... kesian Amalia...

Tips: basic untuk buat muffin ni biasanya sangat senang... satukan bahan2 kering macam tepung, baking powder, soda bicarbonate dan garam dalam satu bekas... kemudian satukan bahan2 lain seperti butter(cair), gula, telur & pisang dalam bekas yang lain... kemudian baru dicampurkan adunan bahan basah ke dalam tepung dan gaul... biasanya adunan muffin ni tak perlu pukul lama... cukup sekadar semua bahan sebati jer...

2 comments:

eliyaezlinalias said...

salam kenal...

aile77 said...

salam kenal juga... thanks sudi singgah...

Post a Comment