Semalam tak buat kuih apa pun untuk berbuka... hari ni angin nak me"roll"... sebelum ni dah dua kali buat tuna roll ni... teringat masa kecik2 dulu... buat berdua ngan kakak... tp buat sardine roll la kan... dulu2 buat main ikut sedap campak jer... janji boleh makan... huhuhu..
Yang ni Emi ikut resepi kat rumah Hana... hasil skodeng dapur rumah Noorsha... so link susur galurnya akan jumpa kalau korang gi rumah Hana... sebab Emi pun guna tuna, so Emi copy n paste resepi dari dapur Hana yer... err... with some editing... according to my version la pulak... huhuhu.....
Bahan-bahan
Cara-cara- 200 gm Tepung Gandum
- 100 gm Mentega Sejuk
- Air Sejuk
- Secubit Garam
- hana tambah gula - 2 sudu kecil
- 1 Tin Besar Sardin- hana gune tuna - ikut hana
- 1 Biji Bawang Besar - Dihiris
- * 3 Ulas Bawang Putih
- * 5 Biji Cili Api (bleh tambah kalau nak pedas)- hana gune cili kisar - emi guna cili api
- 1 Biji Lada Merah - Dihiris - emi tak bubuh
- Garam
- Secubit Gula
- 1 - 2 biji limau kasturi - emi tak bubuh pun
- emi tambah 2 sudu sos tomato & 1 sudu sos cili - guna tuna in oil, so takde sos mcm dlm sardine tu kan..
Untuk Pastri
- Ayak tepung gandum bersama garam ke dalam mangkuk.
- Potong mentega sejuk kepada saiz 1 cm dan masukkan kedalam adunan tepung.
- Ramas tepung dengan mentega sejuk sehingga menjadi seperti breadcrumb @ serbuk roti.
- Masukkan air sejuk sedikit demi sedikit dan uli hingga doh licin & tak melekat di tangan.
- Balut doh dengan plastic wrap dan masukkan dalam peti sejuk sebelum sediakan inti.
- Asingkan sardin dengan sos dan hancurkan.
- Bahan-bahan bertanda ( * ) ditumbuk halus dan tumis sehingga wangi
- Masukkan hirisan bawang besar & tumis bersama hingga layu.
- Masukkan 3 sudu besar sos sardin yang telah diasingkan tadi. Tumis hingga garing.
- Masukkan sardin yang telah dihancurkan tadi, lada merah yang dihiris dan perasakan dengan garam, gula & limau kasturi.
- Tumis hingga betul² garing.
Cara menyediakan Sardine Roll
- Canai nipis pastri & potong kepada saiz segi empat tepat (saiz roll terpulang pada citarasa. Saya buat kecil²)
- Masukkan sedikit inti sardin & gulung.
- Susun dalam dulang pembakar & sapukan permukaan roll dengan kuning telur
- Dengan menggunakan hujung gunting, gunting sedikit permukaan roll tadi & bakar sehingga kuning keemasan.
Opss... cerita tuna roll ni belum abis lagi... tetiba angin malas + penat melanda time dah nak abis meng"roll".... apa lagi... dengan tepung yang tinggal sebesar bola tennis tu dan inti tuna yg dah nak abis... ligat kepala cari idea nak mengelat....
Tadaaa..... tuna roll sudah bertukar kepada giant tuna puff.... huhuhu.... dalam pada malas tu rajin lagi nak mencanai pastri tu 3 - 4 kali lagi... konon2 nak buat mcm pastripuff tu laa... canai... sapu butter...lipat... canai lagi.... sapu butter... lipat... canai lagi... huhuhhu... 3 4 kali jugak la dok ulang lipat n canai... hasilnya??? tak la jadi flaky mcm pastripuff tu... tp ada la jugak lapis2 nipis tu sikit2... wakakaka... pastry nya mmg jd lagi lembut... huhuhuhu....
Note: inti tuna tu Emi siap tambah mozzarella cheese lagi... :D
No comments:
Post a Comment