Bersyukur jugak sebab majlis berbuka puasa semalam berjalan lancar... Seminggu sebelum puasa, Emi dan En. Hubby dah plan nak ajak geng-geng Chiba berbuka puasa bersama-sama... nak rebut peluang sementara masih ramai lagi yang ada... tak lama lagi adik2 undergrad ni ramai yang nak balik Malaysia... cuti musim panas.... hmm... warga Chiba ni kalau dikumpul2, ada la dekat 30 orang jugak.... meriah laa kalau dah semua berkumpul... tak terasa pun duduk kat Jepun... huhuhu....
Seperti yang dirancang, majlis ini anjuran bersama 2 orang kakak terchenta warga Chiba Univ. K. Ita, seorang guru yg terpaksa berkorban dtg sendirian ke Jepun ini meninggalkan suami dan anak2 di Malaysia demi ilmu... seorang lagi, K. Izan, juga sendirian di sini... kalau diorang nak buat majlis mkn2 ni sorang2, tak terdaya diorang kata... kekangan tempat, kederat dan mcm2 lagi... lagipun, paham2 ajelah saiz rmh jepun yg comel2 ni... nak nak kalu rumah single.... tu pasal la diorang mengoffer diri untuk jadi co-sponsor bila Emi berura-ura nak buat majlis berbuka puasa hari pertama ni... huhuhu....
So, menu berbuka kami hari ini adalah kurma, kuih cara manis dan murtabak ayam... air pulak teh tarik. haa... itu baru menu berbuka.... lepas berbuka semua solat maghrib berjemaah dulu...
Jeng...jeng..jeng... tiba masa untuk makan pulak... menu??? huhuhu.... nasi putih, sup tulang, ayam masak merah dan sayur campur. Air pulak kitorang buat sirap laici... dalam banyak2 menu hari ni, air jer yang tak sempat nak posing...
Emi buat kuih cara ni guna sekilo tepung gandum.... jenuh jugak nak siapkan.... acuan kuih cara ni dipos khas dari Malaysia sejak awal tahun hari tu....
Murtabak ayam
Tak de bazaar ramadhan kat Jepun pun takpelah... janji masih boleh dapat makan murtabak secara puas... siap kuah bawang sekali... huhuhu... tapi ni kategori murtabak segera jugak lah sebab Emi guna kulit popia jer... inti buat macam karipap, letak ayam dan kentang kari... pastu campur kobis, bawang dan telur.... mabeles!!!! murtabak gosong pun ada... huhuhu....
Ini la menu special hari ni.... sup tulang.... wajib dimakan bersama sambal kicap. ye.. orang Johor la katakan... hahaha.... walaupun menu biasa-biasa aje, tapi yang ni la yang jadi menu utama kitorang dan yang paling laku... sambal kicap tu la yang buat kick!!!

Tak de bazaar ramadhan kat Jepun pun takpelah... janji masih boleh dapat makan murtabak secara puas... siap kuah bawang sekali... huhuhu... tapi ni kategori murtabak segera jugak lah sebab Emi guna kulit popia jer... inti buat macam karipap, letak ayam dan kentang kari... pastu campur kobis, bawang dan telur.... mabeles!!!! murtabak gosong pun ada... huhuhu....
Ini la menu special hari ni.... sup tulang.... wajib dimakan bersama sambal kicap. ye.. orang Johor la katakan... hahaha.... walaupun menu biasa-biasa aje, tapi yang ni la yang jadi menu utama kitorang dan yang paling laku... sambal kicap tu la yang buat kick!!!

Eh... mana sayur campur???? alamak... dah habis laa.... tak sempat nak posing... air pun sama jugak.... air sirap laici tu siap 2 kali bancuh.... tu pun dah buat dlm tong air... hahaha....
Bila semua dah kenyang, masa untuk solat pulak... alhamdulillah semalam dapat sama-sama berjemaah solat isya' dan terawikh.... dah siap solat, makan lagi.... huhuhu.... bubur jagung pulak kali.... rezeki...rezeki.... sambung makan... sebelum semua balik, ada pulak sesi membungkus "bontrot" kata orang jawa.... tak payah la diorang masak untuk sahur.... hehehehe....
All and all, majlis semalam berjalan lancar dan tak berlaku pembaziran makanan.... alhamdulillah... berbuka dapat, solat terawikh pun dapat, sahur jugak ada....
Oh ya... dalam entri ni Emi tak letak resepi ye... nanti kalau ada kelapangan Emi masukkan...
No comments:
Post a Comment