Monday, 16 August 2010

Simple Nite...

Menu buka puasa hari ni sangat simple... cuma ikan terubuk bakar, sayur goreng dan sotong masak "sup kuning" kata Amalia, a.k.a. sotong masak singgang... untuk kudapan berbuka hari ni, buat cekodok jer... huhuhu...


Cucur udang ni makan waktu berbuka... alas perut sebelum solat maghrib... jadi kebiasaan kami sekeluarga cuma mkn kurma atau kuih dulu waktu berbuka...lepas tu solat maghrib... kemudian baru makan nasi....

Cucur udang @ cekodok ni version simple punya.... betul2 basic cekodok laa... cuma guna tepung, bilis dan air jer... Emi tak letak telur pun.... biasanya Emi suka letak bawang hiris banyak2 dlm cekodok... bahan2 lain tu macam kucai @ daun bawang n etc..., tambah la ikut selera masing2... hari ni buat dua version... satu versi udang untuk Amalia... untuk En. Hubby pulak, versi cikua sebab En. Hubby tak boleh makan udang...




Haa... ni pulak ikan terubuk bakar... sebenarnya, ikan ni dah lama beli... tak termasak jer.... huhuhu... teruk betul laa.... kebetulan masa jalan2 cari lauk, En. Hubby la yang terpandangkan ikan terubuk ni... mmg favourite dia laa... terus beli... tapi isteri dia ni la yang tak masak2 ikan tu... akhirnya hari ni buat juga lah ikan bakar tu... kalau ikan terubuk ni biasanya En. Hubby suka bakar plain jer... pastu cicah cili potong ngan kicap...

Alkisah... masa makan tadi... En. Hubby tetiba tangkap syahdu la pulak.... dia kata "makan ikan ni, teringat kat Atuk..." Atuk tu maksudnya father-in-law dia laaa.... eh... FIL dia?? ayah den la tu... huhuhu.... maunya dia tak teringat... kalau kat rumah, ayah Emi la yang rajin beli ikan terubuk ni... pastu geng mkn terubuk ni menantu dia yang sorang tu laa... mmg diorang berdua jer yang mengadap ikan terubuk tu sampai habis... biar la time sahur sekali pun... orang lain malas nak layan tulang terubuk yang banyak tu.... tadi tu dia mkn ikan tu sorang2 jer... tu yang buat dia teringat... dah la bulan2 puasa ni... huhuhu... sabar ye yang...

Ikan terubuk Bakar

1 ekor ikan terubuk
1 sudu kecil garam
sedikit serbuk kunyit
1 helai daun kunyit
Daun pisang

Cara-cara
  • Bersihkan ikan (jangan pulak buang sisik dia)
  • Lumur ikan dengan garam dan sedikit kunyit. .. sapukan juga pada bahagian dalamnya.
  • Balut ikan dengan sehelai daun kunyit
  • Kemudian bungkus ikan dengan daun pisang... kalau takde, guna aluminium foil pun boleh...
  • bakar ikan atas kuali sampai masak dengan api kecil (balik2kan ikan supaya kedua-dua belah masak sekata)
Pencicah

Cili padi
Bawang
Kicap
Perahan limau nipis/lemon

*Hiris cili padi dan bawang. Campur kesemua bahan dalam mangkuk kecuali perahan limau. Lenyekkan cili dengan sudu (nak guna tangan pun boleh jer..) akhir sekali masukkan perahan limau. Siap.


Sayur ni pun nak enter-frame jugak... huhuuhu... sayur campur macam ni mmg favourite kami berdua... semangkuk penuh tu sekali jalan jer abis... hehehehe.... sotong masak pindang jer yang terlupa nak ambik gambar... lain kali lah yer...

2 comments:

Asmara said...

Emi, kalau terubuk nama apa ek? kat sini ikan x banyak choice pun, balik2 ikan sama je. byk tulang jugak eh mcm kat mesia tu? :)

aile77 said...

alamak... tak tau pulak nama dia ye... err... tp td emi tgk kat packing dia (seb baik lom buang... huhuhu) ada tulis "nishin".. tu jer yg bleh baca sebab tulis hiragana... yg lain kanji... wakarimasen... hahaha... check kat kotoba, rupanya nishin tu sejenis ikan herring la jugak rupanya... b.t.w... ikan ni pun banyak tulang jugak mcm ikan terubuk kat mesia tu.. rasa pun lebih kurang... ada rasa lemak2 gitu.. ni pun rasanya tu je la sekali terjumpa... sekarang ni pun dah tak banyak jenis ikan jumpa kat supa...

Post a Comment