Menu berbuka semalam... kuetiow Hong Kong... ada ke kuetiow ni kat Hong Kong??? hantam sajalah labuuu....
Ni resepi ikut suka hati + ikut stok apa yang ada... huhuhuhu...
Bahan-bahan (kuah) - anggaran untuk 2 orang
3 ulas bawang putih - ketuk dan cincang
sedikit hirisan halia
sedikit isi ayam
udang - buang kulit
sotong
2 biji cili padi (kalau nak pedas, lebihkan)
1 sudu besar sos tiram
carrot - potong nipis (ikut la nak potong stle mana pun..)
sedikit kobis
cendawan
2-3 pokok sawi
cili merah - hiris (emi guna capsicum jer)
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
1 1/2 sudu besar tepung jagung (bancuh dengan sedikit air)
bawang goreng dan daun bawang untuk hiasan
Cara-caranya:
- Masukkan 2 sudu besar minya dan tumis bawang putih dan halia sampai naik bau.
- Masukkan ayam. Kacau dan biar sampai air ayam keluar.
- Masukkan carrot. Kemudia masukkan air secukupnya untuk kuah... tunggu hingga mendidih.
- Tambahkan sos tiram, garam, udang dan sotong.
- Masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau hingga kuah agak likat.
- Akhir sekali masukkan sayur-sayur (sawi, kobis, cili potong, cili padi dll sayur kalau suka)
- Tuang kuah atas kue tiow.. siap...
Untuk kue tiow
Sediakan 2 mangkuk kecil kue tiow
2 biji telur
Caranya: Pukul telur dan secubit garam dalam mangkuk. Campurkan kue tiow ke dalam telur. (1 biji telur untuk 1 mangkuk kue tiow). Lepas tu goreng kue tiow+telur tu macam goreng telur dadar. Angkat dan sediakan dalam mangkuk. Bila kuah dah ready, curahkan kuah atas kue tiow. Tabur la bawang goreng dan daun bawang kalau suka. Siap untuk di makan.
No comments:
Post a Comment