Pejam celik rupanya dah 4 hari puasa... selama 4 hari ni jugak keluarga Chiba masih berkumpul untuk berbuka puasa bersama-sama... cuma giliran tuan rumah jer yang bertukar... so, sejak hari kedua puasa, cuma masak kuih jer untuk juadah berbuka... menyumbang untuk tuan rumah yang sponsor majlis berbuka...
Dah dua hari berturut buat juadah yang berasaskan pulut... hehehe... hari pulut... semalam (puasa ke-3) buat pulut panggang... teringat stok daun pisang dalam freezer, tu yang semangat nak buat pulut panggang.... inti special... ala-ala serunding ikan sebab En. Hubby tak boleh makan udang, so tak leh guna udang kering dlm inti... buat jugak kuih keyap sikit... kot2 la nanti ada yang tak leh makan pulut...
Untuk buka puasa tadi (puasa ke-4), tuan rumah request buatkan pulut kuning... dia offer buat rendang... huhuhu... selamat.... setakat pulut kuning, bisa di aturrr..... hehehehe....
Resepi asal pulut panggang Emi ambil dari Almari Resepi Nita... untuk intinya tu Emi modified sket la sebab En. Hubby tak leh makan udang dan yang seangkatan dengannya (udang kering).... Emi mintak izin copy n paste kat sini ye...
Bahan2:
Utk pulut
2 cawan pulut (rendam ler sekurang2nyer 3 jam)
1 cawan santan cair
Garam secukup rasa
Utk inti
1 cawan kelapa parut (emi guna kelapa kering)
2 biji bwg merah (emi guna 1/2 biji bawang besar)
1 btg serai
1 inci halia
20 ekor udang kering (emi guna isi ikan mackeral)
1/4 sudu kecil serbuk kunyit
Secubit asam jawa
Garam & gula secukup rasa
* emi tambah 10 tangkai cili kering (direbus)
Bahan lain
Daun pisang
stapler
Minyak utk mengoles
Cara2:
Kukus pulut selama 1/2 jam. Lepas tu masukkan santan tadi yg sudah digaul dgn garam secukup rasa. Kukus lagi sehingga pulut betul2 lembut.
Dalam pada tu buleh mula buat inti. Blend kering bawang, udang kering,serai & halia. Kemudian ramas2 bahan tadi yg sudah diblend kat kelapa parut tu. Ramas sekali asam jawa & kunyit tu. Bila dah rata, masukka dalam kuali & goreng kering. Perisakan dgn garam & gula secukup rasa. Kalau pakai desiccated coconut, rendam dulu kelapa tu..lepas tu masa goreng kering tu, bubuhler santan pekat sehingga kelapa nampak lembab. Masak dgn api kecik sehingga keperang2an atau masak.
Bab daun pulak, layur dulu atas api kasik dia lembut & buleh digulung & dilipat. Lepas tu amik kitchen towel, bubuh sedikit minyak dan oleskan minyak tu kat daun pisang ( belah dalam - yg x kilat)...lepas tu..mulalah bubuh pulut..dan inti dibhgn tengah...gulung kejap2. Kalo nak lebih kemas, gulung atas tikar sushi tu..lagi kelas u!!! Kemudian lipat bhgn tepi & stapler. Kalo lebih tradisional & rajin, gunalah lidi. Bakar atas grill pan dgn api kecik dlm 10 minit camtu. Wokeh..sekian ..itu jer la!
Note:
inti version emi : rebus ikan dan ambil isinya sahaja... blend cili kering, bawang, serai, halia... boleh la bubuh air sikit masa blend tu... satukan bahan blend, isi ikan, kelapa kering, air asam jawa dan serbuk kunyit dalam kuali... kacau dan goreng (tanpa minyak ye) atas api kecil sampai kering dan masak... jangan lupa pulak bubuh garam dan gula secukup rasa...
No comments:
Post a Comment