Saturday, 21 August 2010
Cekodok pisang
Semalam lalu kat tepi kedai "makcik" dekat dgn rumah Emi... ala2 kedai runcit gitu... tgk2 dia jual pisang yg dh masak sgt (besar) 6 biji 100yen... tu kira murah la tu (kt Chiba ni la) sebab kalau pisang yg elok pun harga lebih kurang 100yen tu cuma dlm 4 biji saiz sedang punya.. tu pun jarang2 dpt jumpa... lg mahal ada laa... huhuhu...
Dalam kepala mmg dah plan... kalau beli pisang ni, balik karang buat cekodok pisang... tanya kat Amalia nak makan cekodok pisang tak... laju jer dia jawab "NAK!!"... antara makanan favourite dia....
Buat cekodok pisang ni ada macam2 version... ada orang campur kelapa parut dlm cekodok pisang ni... tp Amalia n En. Hubby suka cekodok pisang yg sempoi macam ni jer... so ni menu kudapan berbuka semalam...
Bahan-bahan
6 biji pisang masak (saiz besar) - lenyek
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar gula (optional esp kalau pisang jenis tak manis)
Cara-cara
Satukan semua bahan dalam mangkuk. Kacau rata. Biar 10 min. Goreng dlm minyak panas. Sedia untuk hidang. Sonang jer... huhuhu....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
salam emi... klu kat japan emi guna pisang aper yer... klu kat Tganu akak guna pisang lemak manis jew.. cekodok pisang mmg febret akak..
K. ede... hehehe... tak tau la pulak nama pisang apa kat jepun ni... tp kat ceruk mana pun, rasanya pisang kat jepun ni jenis yang tu je laa.... pisang kat sini besar... tak jumpa aa pisang comel cam saiz pisang emas tu... huhuhu....
nanti kalau beli pisang lagi, emi upload kan gambarnya khas untuk K. Eda ok!!!! :D
Post a Comment