Friday 20 August 2010

Asam pedas kepala ikan



Subhanallah... pejam celik... pejam celik... dah 10 hari kita berpuasa... 1/3 bulan Ramadhan dah berlalu... nak dihitung amalan, rasanya tak seberapa baru... jom kita sama-sama kejar barakah bulan Ramadhan ni...

Ok... update menu hari ni... mula2 tu ingat nak masak kari kepala ikan... tapi hari tu dah buat dah... so kepala yang sebelah lagi ni Emi buat masak asam pedas... version tanpa daun kesum la kan.... Emi guna serai n daun kantan.... teringat pulak entry K. Liza yang tulis info pasal bunga kantan...



Asam pedas ni Emi ikut style yang selalu Emi buat la kan... dah belajar dari mak macam ni, so yang ni la yang Emi dok buat... huhuhu.... Emi rasa mana2 resepi asam pedas pun sikit lebih kurang sama jer... mungkin ada la 2-3 bahan yg berbeza... macam ada orang letak belacan... ada yg masukkan ketumbar n jintan (esp kalu buat asam pedas daging)... but basically, main ingredients are the same... rasa yang wajib ada PEDAS dan MASAM... dah nama pun asam pedas kan...

Bahan-bahan

20-30 tangkai cili kering (ikut tahap kepedasan masing2) - rebus bagi lembut
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 cm halia
* kisar semua bahan di atas

1 keping kepala ikan - Emi guna sebelah jer.. besar beb kepala ikan nih... nak mkn ber3 jer..
1 batang serai - ketuk @ titik
1 kuntum bunga kantan (kalu kat M'sia Emi guna daun kesum )
6 batang bendi
asam jawa - bancuh dengan secawan air
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara-cara
  • Panas minyak dalam periuk.
  • Tumis serai hingga naik bau.
  • Masukkan bahan kisar dan tumis hingga cili garing.
  • Masukkan air asam jawa dan bunga kantan.
  • Tambah 2 cwn air lagi.
  • Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
  • Biar kuah didih seketika.
  • Masukkan kepala ikan.
  • Bila ikan hampir masak, masukkan bendi dan tunggu kuah didih sekali lagi.
  • Sedia untuk dihidang.
Asam pedas kepala ikan

Yang ni pulak menu sampingan untuk malam ni... telur bungkus... huhuhu....

1 comment:

Ms J said...

ada gak eh bunga kantan kat sana?

Post a Comment