Tuesday, 21 December 2010

Ambeng Puncak Kasih


Pergh... nama glamer tak hengat.... heheheh... saje jer bagi nama camtu... sebenarnya, bersempena dengan anniversary kami hari tu, ada la buat makan-makan sikit kat rumah... sekali dengan doa selamat... memandangkan 20 Dec jatuh pada hari Isnin, maka kitorang decide untuk buat pada hari Ahad 19 Dec tu jer... walaupun awal sehari, janji semua kawan-kawan dapat datang... bukan apa... kalu buat hari Isnin, masa agaken terhad, ye laa... kan hari sekolah... huhuhu...



So untuk majlis hari tu, tuan rumah berhajat nak menjamu dengan nasi ambeng... hidangan tradisi wong jowo.... en. Hubby la tu... hahaha...

Berbekalkan pengalaman rewang ambeng kat rumah Pt. Baring dan hasil usaha menuntut ilmu sambal goreng jawa sejak bergelar "mantu wak Jam"... maka terhasillah nasi ambeng puncak kasih ni... huhuhuh... en. Hubby la banyak tolong bahagian preparation especially bab meng"oncek" bawang n kentang... thank you dear...

Sambal goreng jawa ala-ala Wak Jam a.k.a. ibu mertuaku

Kalu nak cari talam besar kat Nihon ni agak muri la kan... so cukup la dengan talam kecil yang ada kat 100yen shop tu... huhuhu.... setalam makan bertiga... kira ok la tu.... still bleh makan rebut-rebut.... hehehe.... cuma konsep "jamah & bawa pulang" tu sah-sah la tak di aplikasikan sebab semua isi rumah dah datang masa majlis tu... huhuhu... so kasi makan sampai licin talam masuk perut juga..... ekekeke....


Sebelum dan selepas disusun lauk-pauk atas nasi dalam talam

Terima kasih jugak kepada kawan-kawan dan adik-adik yang sudi datang malam tu... harapnya dapat la korang melepaskan rindu pada nasi ambeng ye... dan pada yang pertama kali "jumpa" nasi ambeng, harapnya pengalaman dan rasa nasi ambeng hari tu tak mengecewakan...

tak buat kek... tapi buat Chocolate Brownies Kukus Lapis Cheese

Menu last minute... samosa

huhu... tayang set ambeng ke k. Nie?? orang kelatan rewang susun ambeng... cayalah k. Nie...








Notes: kalau nak baca tentang nasi ambeng... sila klik sini... ada sedikit maklumat untuk dikongsi...

11 comments:

Kak Rose said...

Emi, kak rose yg duk kat sini pun rindu nasi ambeng... 25th ni balik kg kenduri sunatan anak buah... yes dapat makan nasik ambeng seri paya!... pandai Emi masak nasik ambeng ya, terutama sambel goreng jawa tu... suker sangat tau!

aile77 said...

k. rose: pergh... nasi ambeng seri paya tu... sure mantap nanti nih... sambel goreng tu la antara menu jawa yg mula2 emi belajar dari mak mentua lepas kawin dulu... maunya tak... kot nnti bila time raya giliran rmh family emi, ada yg en. Hubby nanges sbb tak de sambal goreng... hahaha...
emi nama jer keturunan jawa (tu pun sbb ayh ada cop jawa.. hahaha) tp bnyk benda pasal jawa yg tak reti sbb dulu kitorang dok merantau luar johor... bila dh kawin ngan org jawa tenan ni la baru nk berjinak2 ngan dunia kejawaan... huhuhu...

Kamalia said...

kak emi..sedapnye..pagi2 lagi dah nmpk nsik ambeng ni..jd ngences la pulak..huhuhu..nsb baik nak balik dah,bolela mkn nasi ambeng kat parit raja..

aile77 said...

Kamalia : majide??? nak balik lagi??? uish... beshnyer diaa..... bila balik?? fuyu yasumi ni ker?? berapa lama balik???

izahdaut said...

wah...ramai jemputan tu... meriah nyaa...tengook nasi ambeng lapar jadinya.. congrats yaa

atnur @ Iza said...

x pernah mkn nasi ambeng tp nampak menyelerakan sungguh. yum! yum!

Asmara said...

Kak emi! lapar!!! hwaaa.. ngences giler tgk nasik ambeng tu!! dh terasa kesedapannya. :D

aile77 said...

izahdaut: tu jumlah biasa kat sini kalu kami semua berkumpul... ada la dekat 30 org... memang meriah la jadinya... huhuhu... dah hilang lapar lom?? pasni ni gi cari nasi ambeng eh...

atnur @ Iza : sekarang ni kat setengah2 pasar malam pun ada jual nasi ambeng... kalu kat parit raja, setiap isnin & khamis ada pasar pagi (mcm pekan sari kt BG tu...) so sape yg teringin nasi ambeng, bleh la pi beli time tu... huhuhu...

Asmara : ish... ish... ish... As oiii.... lap air liur tu... malu kat Haqem tgk mama ngences... huhuhu... sian kat As... dah la demam, pastu ngences nak makan nasi ambeng plak... btw... jaga kesihatan n jgn malas mkn ubat eh... odaijini...

Ms J said...

meriahnye kenduri kat jepun nuh.. Kak emi... resepi brownies kukus takde ke? kasik up la jugak.. hehe..

nur easy said...

salam singgah.. sedapnya nasi ambang. pt baring, pt raja ke? ;)

..::emi::bentou-ibu::.. said...

nur easy: salam kenal... yup... pt baring... definitely pt raja... hehehe... err... cikgu jugak eh??

Post a Comment