Monday, 13 December 2010

Tomyam Ayam


Hari ni en. Hubby yang bagi idea menu untuk masak... dia cadangkan masak tomyam untuk makan malam... hmm.. jenguk bahan-bahan dalam fridge... ok... tomyam siap!!!!!!!!!!


Bahan-bahan:

1/2 ekor ayam - bersihkan dan potong kecil
*2 biji cili merah
*10 biji cili padi (ikut kepedasan masing-masing)
*4 biji bawang merah (selalunya emi guna 1/2 biji bawang besar jer)
*1 biji bawang putih
*1 cm halia
*1 cm lengkuas
1 batang serai - diketuk
5 helai daun limau purut
1 - 2 biji limau nipis - ambil perahan airnya (bergantung tahap masam yg dikehendaki)
sedikit daun ketumbar - cincang kasar
1 biji tomato - belah 4
Air secukupnya
Garam dan gula
Minyak untuk menumis

tumbuk @ blend kasar bahan-bahan bertanda *

sayur-sayuran ikut citarasa masing-masing - emi selalu bubuh kobis, carrot, cendawan & capsicum


Cara-cara:
  1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis serai hingga naik bau. Kemudian masukkan bahan kisar dan tumis hingga garing dan terbit minyak.
  2. Masukkan daun limau purut serta ayam dan kacau rata. Masak hingga ayam kecut dan mengeluarkan air. Kemudian masukkan air secukupnya untuk kuah. Masak dengan api yang besar hingga mendidih. Kecilkan api dan terus renehkan hingga ayam empuk.
  3. Masukkan garam secukupnya dan gula sedikit. Masukkan sayur-sayuran seperti carrot dulu, diikuti dengan cendawan.
  4. Bila carrot hampir empuk, masukkan tomato dan jus limau nipis. Adjust rasa masam ikut citarasa masing-masing. Biar kuah mereneh seketika.
  5. Akhir sekali, masukkan kobis, cili capsicum dan daun ketumbar dan tutup api serta merta. Kacau rata sekali lagi. Hidangkan panas-panas.

No comments:

Post a Comment