Friday, 10 December 2010

Jugyousankan @ Parents' day

Hari Sabtu 4 December lepas, ada Jugyousankan kat sekolah Amalia.... jugyousankan ni adalah parents' day @ parents' visit.... masa tu lah parents akan datang ke sekolah dan berpeluang tengok macamana anak kita belajar dalam kelas.... time tu parents akan berada keliling kelas sambil tengok sensei mengajar dan anak kita belajar... sesi pembelajaran berjalan seperti biasa, as if parents semua tu takde pun dalam kelas... usually there will be no interaction between parents and their children or the sensei during the lesson.... lepas selesai kelas, baru la ada sesi ngan parents pulak...

kat sini setiap penggal persekolahan akan ada sekurang-kurangnya dua kali jugyousankan ni... yang Emi perasan... satu kali jugyousankan dibuat masa weekday... time ni biasanya cuma okaasan (ibu-ibu) sahaja yang hadir ke sekolah... almaklum la... kalu weekdays, semua otoosan (ayah-ayah) kat Jepun ni sibuk bekerja.... and most of the mothers are full-time housewives....

akan ada juga satu kali jugyousankanyang dibuat pada hari Sabtu... contohnya yang macam ni... so, ayah-ayah pun berpeluang la tengok anak-anak diorang beraksi dalam kelas... heheheh...


video
Lagu kelas : Yasashi San Kumi

Untuk sesi baru-baru ni... subjek yang diajar masa jugyousankan tu adalah Ongaku... muzik la... hehehhe.... memang enjoy tengok budak-budak ni .... bersungguh-sungguh menyanyi... alat music utama yang diajar kat sekolah adalah pianica.... awal-awal masuk sekolah dulu dah kena beli dah pianica ni....

video


Hakikatnya, bila menjadi sebahagian daripada sistem pendidikan Jepun, kadang-kadang buat Emi terfikir.... alangkah berbezanya suasana pembelajaran di sini.... tapi, perlu diingat... lain padang, lain belalang.... nevertheless... with due respect, tak salah kalau kita mengaplikasikan mana-mana yang difikir sesuai..... maybe we need to do some modification, of course, untuk sesuaikan dengan keadaan di Malaysia... hmm....????



Notes: sebenarnya diorang tak galakkan untuk ambil gambar atau video... takut konsentrasi anak-anak terganggu... hehehe... ni pun amik guna iphone jer...supaya tak la obvious sgt..... huhuhhu....

No comments:

Post a Comment