Wednesday, 26 January 2011

4 Harijadi... Amalia Safwana... yang ke-7

Assalamualaikum w.b.t...

Nasib baik bukan 100 harijadi... huhuhuhu....

Sepatutnya post ini dah di upload lama dulu... tapi disebabkan kekangan tertentu, misi mengupload tertangguh... nevertheless... this post is about my dearest daughter's 7th birthday (8 January)...

Koleksi gambar-gambar Amalia dari usia seawal seminggu kelahiran hingga berumur 6 thn 11 bulan


Alkisah... tahun ni bukan sekali, tapi 4 kali Amalia potong kek harijadi... huhuhu.... gara-gara ibu dia tengah kemaruk buat sponge kek....

Few days before her actual birthday, kami di Chiba berkumpul untuk acara makan2 yakiniku a.k.a "Yakini-ku" - nama seperti yang ditulis seorang rakan dalam FBnya.... huhuhu... jadi dah terlanjur berkumpul ramai-ramai tu, Emi pun buat la kek sebijik utk Amalia potong.... hehehe...

Lemon sponge cake with peach cream

Maka jadilah sebijik kek sponge lemon dengan krim perisa peach yang comot... huhuhu.... Emi just lapis dua layer kek dengan whipped cream + peach cincang... hias pun dengan peach jugak... pendek kata, habis setin peach emi guna untuk kek ni... huhuh... mmg meriah dengan peach ajer... hehehe...


Kek kedua yg dia potong adalah masa hari birthday dia yang sebenar... initial plan kami nak buat majlis untuk Amalia pada 8hb tu... tapi disebabkan dewan International House (Kaikan) tu dah kena booked lagi awal, tak dapat la kami nak guna hall tu... terpaksa tunda ke minggu depannya.... untuk tak menghampakan dia, Emi pun buat kan juga la sebiji lagi kek hari tu...


tukang potong... setelah dirasmikan acara potong oleh Amalia...

This time Emi buat kek sponge jugak... huhuhu... kan dah kata tadi, ibu tengah kemaruk buat kek sponge.... tapi Emi buat custard + mix-fruits filling... hias pulak dengan combination buah kiwi, peach dan strawberry... hias penuh-penuh ngan buah tu trick jer sebenarnya... nak cover topping yang tak berapa nak licin tu.... hahahaha....

Lemon sponge cake with custard filling

Kek ni kami dua beranak bawa ke "New Year Party" anjuran Mother & Students Assoc... kan ada bgtau td yg hall kaikan tu dah kena booked awal2 lagi... haaa... utk acara ni laa.... yg anjurkan ni adalah sensei-sensei Nihongo class... jadi sebagai anak murid yg baik, Emi pun kena la attend kan... huhuh... datang situ buat macam majlis sendiri pulak... bawak kek sebijik, pastu cakap kat sensei hari ni tanjoubi Amalia Chan, pastu mintak diorang nyanyi ramai2 utk dia... huhuhu... mak dia yg over... tp, mcm biasa la... sensei2 yg taraf "obaachan" ngan Amalia ni sporting habis... beria-ria diorang nyanyi untuk Amalia.... senyum simpul anak dara tu... huhuhu...

Nihongo sensei @ obaachan yg sangat sporting nyanyikan lagi "Hapi basuday" utk Amalia....


Ok... kek ketiga pulak Amalia potong sehari selepas birthday dia dengan abang-abang kesayangan dia... Abang Qayyum ngan Abang Emon... tapi tak de plak gambar masa dia potong kek... percaya atau tidak... mmg takde satu pun gambar yg diambil masa dia tengah potong kek... punya la sedih... ish..ish...ish... camne la bleh jadi camtu... cuai sungguh mak bapak dia... huhuhu....

Tiramisu ice-cream cake

Haaa... kek yang ni agak special... kek tiramisu ice-cream.... huhuhu.... layer kek tiramisu lapis pulak ngan ice-cream... mmg mabeles... hahaha... masuk bakul angkat sendiri... tapi ice-cream tu tak home-made laa... beli jer... yg penting, kek ni yang paling emi suka sebab ada ice-cream.... hahahaha.... still guna sponge kek jugak...


Dah tinggal banyak ni jer baru teringat nak ambil utk tunjuk rupa paras kek ni selepas dipotong... almaklum la... kan kek ice-cream.... sume pakat makan cepat sebab takut ice-cream cair.... leka makan sampai lupa amik gambar... nasib baik la sempat jugak amik sebelum potongan terakhir ni dikorbankan.... huhuhuhu....


Hmmm.... kali ke-4 Amalia potong kek adalah semasa majlis harijadi yg kami buat untuk dia pada 15 Jan hari tu... sebenarnya bukan kek pun... Emi cuma buat tiramisu jer... sebab dah 3 kali potong kek, so utk hari tu cuma buat tiramisu jer.. tapi tak de pulak gambar tiramisu tu.... alhai... sedihnya.... nak buat macam mana.... hari tu ibu ngan ayah dia sibuk layan tetamu, kamera serah pada orang lain... terlupa pulak nak bagi specific instruction kat photographer supaya amik gambar makanan.... sudahnya, takde satu pun gambar makanan yang diambil secara langsung.... huhuhu.... kechiwa sungguh....

Apapun... semoga anak ibu membesar dengan sihat walafiat dan menjadi anak yang solehah...

Anak daraku di usia 7 tahun...


Note: Next post nanti Emi akan upload resepi sponge cake yang emi guna ok... insyaallah....

5 comments:

Mama Qiestina said...

happy bufday amalia!

sebaya farra la kan, tapi farra 10 jan :)
baru je pawtay arituuu.

btw kak emi, marbles seh gambo.guna lens standard ke lens lain?

emi said...

mama qiestina: huhu.... amalia kata tenkiu antie yat... yup... amalia same age ngan farah... beza 2 hari jer... btw... gmbar kat atas tu mostly guna lens 50mm f1.4...

atnur @ Iza said...

happy birthday, Amalia! :)

your cakes look super delicious la, Emi tp saya xleh mkn. hehe!

Mama Qiestina said...

ohh okays, macam ajib punye laa gitu.harus tangkap satu..pow hubby for our annvisersary march nie.heheh

Asmara said...

Happy besdey Amalia! besar dah anak dara ni. hehe.. amboi maknye sampai 3 biji kek dibuat taun ni! hahaha.. anyway auntie doakan Amalia terus membesar dengan sihat dan mejadi anak yang solehah serta berguna di masa hadapan. InsyaAllah..:)

Post a Comment