Menu di suatu hujung minggu....
Chicken Grilled with vegetable salsa
(inspired by Saizeriya Restorante & Cafe)
Bahan-bahan
2 keping isi ayam
* Perap ayam dengan semua bahan dibawah selama 1-3 jam (lg lama lg best)
1 sudu besar mixed herbs
1 sudu kecil serbuk lada hitam - ikut suka kepedasan masing2
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar air perahan lemon
1 sudu kecil gula
garam secukup rasa
- Emi masak/grill ayam atas non-stick pan jer...
- tak perlu minyak sebab nanti ayam tu akan keluar minyak juga...
- guna api perlahan supaya ayam masak sekata...
Side dish (optinal)
Grilled potato & carrot
2 biji kentang - basuh bersih dan potong 6 (tak perlu kupas kulit)
1 batang carrot (kecil) - potong baji
2 biji piman (green capsicum)
* rebus kentang dan carrot sehingga separuh masak (jangan sampai kentang empuk, nanti mudah hancur bila nak grill)
perap kentang dan carrot (yg telah direbus) bersama piman dengan bahan yg sama seperti perap ayam. lepas siap grill ayam, gunakan kuali yang sama untuk grill kentang dan carrot ni. hasil lebih sedap sebab guna minyak yang keluar dari ayam.
Black pepper sauce
1/2 biji bawang kuning - potong dadu
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar tepung gandum
1 cawan air
1 sudu kecil serbuk pati ayam
garam & gula
Guna kuali dan minyak yang sama utk grill ayam tadi, tumis bawang sehingga kuning.... dengan api perlahan, kacau bawang hingga caremelized... masukkan tepung gandum dan kacau rata hingga tepung jadi kental. masukkan lada hitam. Masukkan air sikit2 sambil kacau hingga sebati semuanya dan kuah jadi pekat... masukkan serbuk pati ayam, garam dan gula secukup rasa... bila didih, tutup api dan boleh hidangkan bersama ayam tadi...
Notes: masuk air sikit2 sambil kacau... adjust sukatan air supaya hasil kuahnya just nice.. kalau pekat sangat, tambah air sikit lagi...
Vegetable salsa
Bahan-bahan
*1 biji timun jepun (buang empulurnya) - kalu guna timun biasa tu, 1/2 biji pun dah cukup
*1/2 biji avocado
*1/2 biji bawang besar (kuning)
*1/2 biji tomato
sedikit daun parsley (cincang)
1/2 biji perahan lemon
garam & gula secukup rasa
Cara-cara:
Potong dadu halus semua bahan-bahan bertanda *.
Satukan semua bahan termasuk daun parsley dan perahan limau ke dalam mangkuk dan gaul rata.
Perisakan dengan garam & gula ikut sesedap rasa. (kalau salsa ni kena ada rasa masam-masam)
Tutup mangkuk dengan cling wrap dan masukkan ke dalam peti sejuk.
Bila ayam dah masak dan sedia untuk dihidang, tabur salsa di atas ayam macam dalam gambar kat bawah ni... huhuhu...
4 comments:
salam emi....terliurnya tengok ayam grill ngan setnya.....sedapp tu..rajinn emi..
ni teringin punya pasal la mas.. kalu gi kedai makan kat sini, set menu cam ni cuma boleh dipandang jer... tu pasal la kena merajinkan diri masak... huhuhu
Sedapnya kak Emi!! resepi mcm senang. hehe.. nnti nak cubalah! tQ kak. :D
patut la bau best je aritu..kecur den...
Post a Comment