Friday, 1 October 2010

Corat coret Aidilfitri 2010 @ Japan

Warna warni di Aidilfitri

Orang lain dah lama upload cerita pasal raya nih... Emi pulak baru nak bukak cerita.... huhuhu.... takper...takper... kira ok la tu kan... sebab time ni geng blogger lain dah sibuk ngan entry pasal masak memasak semula... so ada la jugak cerita lain sket yg nak dibaca selain cerita pasal resepi... huhuhuh.... ayat penyedap hati tu...

Posing Pre-Raya

Raya tahun ini kami berposing dengan koleksi baju dalam simpanan sedia ada sahaja.... tapi Cik Amalia ni tetap la dengan baju baru.... kiriman khas dari Malaysia... baju kurung hijau dari Opah tersayang untuk cucu yang jauh di mata... siap tudung sekali opah pos... minggu pertama puasa hari tu mak Emi call, beria-ia suruh ukur badan cucu dia nih... nak dibuatkan baju kurung rupanya... yang baju merah tu pulak kiriman Mak Az (kakak Emi) dari Teluk Intan... Amalia paling suka dengan tudung merah tu... "macam pengantin" dia kata... ibu Amalia pun dapat la tempias blouse merah tu... En. Hubby pulak dapat t-shirt sehelai untuk matching ngan baju merah ni... huhuhuu.... kiriman-kiriman ni semua sampai beberapa hari sebelum nak raya... senyum lebar si Amalia bila dapat baju-baju ni... terima kasih semua...

1 Syawal @ Kedutaan Malaysia di Jepun

Sempat lagi posing tepi jalan sebelum konvoi... peduli apa orang Jepun nak kata... huhuhu

Seawal pukul 6.30 pagi kami berkumpul dengan warga Chiba yang lain untuk konvoi ke Embassy untuk Solat Hari Raya dan sambutan raya bersama-sama rakyat Malaysia yang lain di Jepun ini... pagi tu sebanyak 4 buah kereta yang bergerak dari Chiba bersama-sama... 4 family dan beberapa orang adik-adik bujang yang tak balik Malaysia... ada satu lagi family dari Chiba yg turut serta ke embassy tapi tak sama-sama dalam konvoi kami pagi tu...

Sampai di kedutaan lebih kurang pukul 8.20 pg setelah menempuh jalan yang agak sesak pagi tu... nasib baik sempat sampai sebelum Solat Aidilfitri mula... dekat pintu masuk lagi dah terserempak ngan geng blogger Asmara tapi tak sempat nak bergambar sebab time tu kamera ada pada En. Hubby... sedih jugak sebab tak dapat bergambar bersama... last nampa As masa kat dewan solat...lepas tu dah tak jumpa lagi dengan As bila masing2 dah sibuk time makan... huhuhuu....

Dalam dewan solat

Bila berkumpul kat embassy ni baru la terasa sikit suasana raya tu... dapat dengar dan sama-sama takbir raya "live", solat sunat aidilfitri dan lepas tu menikmati juadah raya... walaupun tanpa ketupat dan lodeh serta lemang dan rendang, tapi dapat jugalah merasa ketupat segera dan kuah kacang serta nasi beriani... ada jugak kuih-kuih raya yang dijamu... huhuhu...

ish..ish..ish.. anak dia nak makan, sibuk nak amik gambar..

Antara juadah di kedutaan yang sempat diambil gambar... bila dah start makan dan jumpa kawan-kawan... kamera pun entah ke mana... langsung takde dah gambar makanan... huhuhu..

Ayah-ayah a.k.a. the drivers & parking ticket machine... setiap sejam kena pi top-up tiket parking.... nak makan n sembang pun tak senang... huhuhu...

Amalia dan kawan-kawan


Selesai makan, masa untuk bersama kawan-kawan... kalau selama ni dok bersembang dalam FB, blog atau email jer... time ni la dapat jumpa dengan kawan-kawan yang lain... especially kawan2 dari UTHM... ada jugak yang datang dari jauh semata-mata untuk berkumpul bersama-sama... ada yang dari Iwate (utara) dan jugak sejauh Kumamoto (selatan)...

opss... hubby blogger glamer cik puan Hana pun ada... sian dia sorang2 dtg embassy hari tu... apalagi, join group UMP Chiba laa kan.... huhuhu...

makan-makan & sembang-sembang


Team ayah & ibu keluarga UTHM

4 daripada 5 keluarga UTHM yg berkumpul di Kedutaan Malaysia... lagi satu family yg tak sempat nak bergambar tu ialah family blogger Mrs. K si Mama Tomei

Apapun... ini pengalaman pertama bagi kami sekeluarga berpuasa dan beraya di perantauan... bersyukur dengan nikmat yang Allah beri untuk merasai pengalaman ini... semoga segala amal ibadah kita sepanjang Ramadhan yang lalu diterimaNya dan kita teruskan di bulan Syawal ini hingga selamanya...

Saiful & Co


Tahun pertama beraya di perantauan


pandang-pandang... jeling-jeling...


hati berbunga chenta...


lepas tu ada pulak yang merajuk... huhuhu...



4 comments:

hana said...

hahahaha... aku tak taulah laki sape yg baju kemeja tuh! wakakakakaka... akceli dier janji ngan kwn dier dr yokohama.. tp sebab kwn dier bgn lambat, tuh yg my hubby pegi dulu sorang... akceli geng2 hubby UMP ramai kat chiba. tuh yang join situ jer.. hehehe... aritu masa akak g umah kak.ani ngan Dr kite tak kenal lg kan.. klu tak leh gader2.. hihi

aile77 said...

hahahaha.... laki sape la tu kan... nak kena lelong nih... wakakaka...
next time bleh dtg chiba lagi... kita gader2 gitu.. huhuhu... btw, en. Abu sefamily dh nak balik 5hb ni...

atnur @ Iza said...

bestnya, meriah! :D

Mama Qiestina said...

weeeeeeeeee meriahnya raya kat japan! :)

ramai kan org mesia kat saa..so taklah rase syedih beraya di perantauan kan..

btw tema kak emi sama nagn my family,ungu!
thn ni musim kot sampai wedding nuar pon ungu jugeks.

Post a Comment