Friday, 3 September 2010

Sambel deplok


Huhuhu.... menu wong jowo... tetiba jer terasa nak buat sambal ni time sahur tadi.... udah le tgh2 mlm bunyi blender.... seb baik takde jiran ketuk pintu gaduh bising.... ekekekeke....

Biasanya kalu ada sambal ni, lauk lain tak pandang dah... kena pulak ngan nasi panas, telur masin dan ulam timun.... pergh... time sahur pun makan jadi berselera.... seingat emi dari kecik lagi dah makan sambal ni... nak buat pun senang... goreng semua bahan... pastu tumbuk... siap... sangat2 simple ok...

Haa... apa lagi... jom try buat sambal ni pulak... sesekali tukar la pulak kan... asyik buat sambal belacan biasa jer... huhuhhu....



Bahan-bahan:

segenggam ikan bilis
*4 tangkai cili kering
*2 biji cili merah (kat sini emi guna 1/2 capsicum merah)
*2 biji cili padi (ikut kepedasan masing-masing)
*4 biji bawang kecil - belah 2 (emi guna 1/2 biji bawang besar - hiris kasar)
*/2 biji bawang putih
sedikit belacan (emi tak letak)
sedikit gula
minyak untuk menggoreng

*potong kecil/kasar bahan-bahan bertanda * sebelum digoreng... tujuannya supaya senang nak tumbuk nanti...

Cara-cara:
  • goreng semua bahan di atas.
  • biasanya emi goreng ikan bilis dulu... bila separuh garing, emi masukkan bawang besar... diikuti bawang putih... kemudian masukkan cili kering... bila semua bahan yang dah dimasukkan tadi hampir garing, masukkan pula cili merah dan cili padi... bila cili agak layu, masukkan belacan... AWAS... jangan kacau beria belacan tu, nanti hancur pulak dalam minyak... cukup sekadar dibalikkan sekali jer... akhir sekali angkat semua bahan ke dalam tapis untuk toskan minyak...
  • tumbuk semua bahan di atas (emi blend jer.. takdak lesung maaa... )
  • perisakan dengan gula sedikit kalau suka.
  • siap untuk dihidang.
NOTE: emi tambah garam sikit sebab tak guna belacan... tp kalau dah ada belacan, tak payah la bubuh garam lagi, belacan kan dah ada rasa masinnya...

OPTIONAL: kalau suka, boleh perahkan sedikit limau nipis/kasturi ke atas sambal yang siap di tumbuk masa nak makan tu...

Selamat mencuba!!!

Haa... tu dia home-made telur masin... huhuhu... guna telur ayam jer... belum cukup masin sangat gara-gara tak sabar nak tunggu...

No comments:

Post a Comment